Головна » 2015 » Вересень » 21 » Азелаиновая кислота - активатор PPARy
16:45
Азелаиновая кислота - активатор PPARy

Рецептори активації проліферації пероксисом (PPARs, peroxisome proliferators-activated receptor) - це група ядерних рецепторів (а, В, б і у), що функціонують як факторів транскрипції. В останні роки кількість наукових досліджень, присвячених PPARs, збільшується. Накопичується все більше фактів, про те, що реакції за участю PPARs є найважливішим механізмом регуляції клітинної диференціювання, розвитку та обміну речовин у вищих організмів. Зокрема, PPARs беруть безпосередню участь у регуляції процесів дозрівання кератиноцитів і формування бар'єрних структур рогового шару.

PPARy. Виявилося, що в цьому механізмі є "простенький" гвинтик - азелаїнова кислота, яка активує експресію PPARy, тобто підвищує швидкість синтезу його мРНК. Крім азелаїнової кислоти PPARy активують інші продукти ліпідної пероксидації та жирні кислоти.
Щоб зрозуміти, на які процеси в шкірі може впливати азелаїнова кислота розглянемо функції PPARy в шкірі:

 

  1.     PPARy надає антіпроліфератівний ефект в культурі кератиноцитів,
  2.     збільшує рівень мРНК і кількість білків-маркерів диференціювання кератиноцитів: інволюкріна, філаггріна, лорікріна і трансглутамінази-1.


Надзвичайно важливо і те, що PPARy бере участь у регуляції запальної реакції. Він інгібує NFkB-залежний шлях активації транскрипції прозапальних медіаторів IL-1 b, IL-б, TNFa, сприяє збереженню стану спокою макрофагів, інгібує індукцію NOS (синтази оксиду азоту). Протизапальний ефект PPARy настільки потужний, що в медичному співтоваристві проголошено початок нової пост-глюкокортикоидной ери в боротьбі із запаленням, яка проходитиме «під прапором» лігандів (агоністів) PPARy, одним з яких, нагадаємо, є азелаїнова кислота.

Можливо, найбільший інтерес дерматологів викличе виявлена ​​в 2005 році здатність PPARy зменшувати експресію мРНК тирозинази, в результаті чого на рибосомах синтезується меншу кількість основного ферменту меланогенеза. Це означає, що відкритий абсолютно новий механізм дії агоністів PPARy - їх здатність вибілювати шкіру.
Відсутність ефективності та її отбеліавающіе властивості

Відбілюючі властивості азелаиновой кіслотиУнікальная особливість відбілюючого дії азелаїнової кислоти визначає і специфіку її терапевтичного ефекту. Існує два типи гіперпігментації. Перший пов'язаний зі збільшенням числа нормально функціонуючих меланоцитів в епідермісі, які сумарно виробляють підвищену кількість меланіну. Такий стан називається меланоцитарних гіпермеланоз, і його прикладом може служити лентіго. Другий тип характеризується активацією процесів синтезу меланіну в меланоцитах, загальна кількість яких залишається незмінним. У цьому випадку ми маємо справу з меланотіческіе гіпермеланоз (як у випадку мелазми або поствоспалітельной гіперпігментації).

Оскільки азелаїнова кислота чинить депігментуючих ефект тільки в разі аномально функціонуючих меланоцитів, веснянки, просте і старече лентиго, себорейні бородавки (базаль-ноклеточние папіломи) і гіперпігментірованние невуси на неї «не реагують». А от у випадку мелазми, хлоазми (мелазми вагітних) і поствоспалітельной гіперпігментації, яка розвивається при акне, інфекції herpes zoster, опіках, механічному або хімічному ушкодженні шкіри, застосування азелаїнової кислоти цілком виправдано. Так, у роботі повідомляється про те, що при лікуванні хлоазми ефективність препаратів азелаїнової кислоти (20%) порівнянна з 2-4% розчинами гідрохінону, проте на відміну від нього не викликає депігментацію нормальної шкіри або розвиток екзогенного охронозе.
Ще один підхід до застосування азелаїнової кислоти при Мелазма - це її використання в поєднанні з циклом процедур гліколевого пілінгу. В даному випадку азелаїнова кислота дозволяє попередити розвиток постпілінговой гіперпігментації. Єдиним недоліком монотерапії азелаїнової кислотою є повільний розвиток коригуючого ефекту. Тому в даний час зазвичай використовують комбіновані протоколи. Найбільш часто в літературі зустрічаються такі поєднання:

 

  •     20% азелаїнова кислота + 0,05% третиноин (ефективність 35%);
  •     20% азелаїнова кислота + топический стероїд клобетазолу пропіонат (ефективність - 97%);
  •     азелаїнова кислота + 0,05% третиноин + 15-20% гліколева кислота.


Нанесення азелаїнової кислоти на кожуПосле нанесення азелаїнової кислоти на шкіру у 2-10% пацієнтів виникають відчуття печіння та свербежу, які зазвичай тримаються до 30 хвилин і пов'язані, мабуть, з кислими значеннями рН препарату. Найбільш часто такі реакції виникають протягом першого місяця лікування, а потім поступово зникають. Антибактеріальний, протизапальний, керато і комедолітіческій ефекти; дію, що запобігає розвитку постакнеіческой гіперпігментації, а також антиандрогенну дію і здатність азелаїнової кислоти зменшувати вміст жирних кислот в ліпідної фракції шкіри охоплюють практично всі ланки патогенезу акне та його ускладнень.

Ще одна мішень для дії азелаїнової кислоти розацеа. У США (статистика по Росії у відкритому доступі, як завжди, відсутня) до дерматологів з приводу лікування розацеа звертаються близько 7000000 чоловік щорічно. З 2002 року, коли в цій країні було офіційно схвалене клінічне застосування азелаїнової кислоти, оцінки її ефективності в терапії вульгарною і запальної (папулопустулезних) форм розацеа було присвячено 5 великих досліджень, в яких взяли участь 873 людини.

В одній з робіт наводяться результати визначення порівняльної ефективності 15-тижневого курсу азелаїнової кислоти і зазвичай застосовуються для лікування розацеа метронідазолу (0,75% крем) і пермітріна (5% крем). Було показано, що азелаїнова кислота набагато більш ефективна в корекції запальної реакції, але поступається іншим препаратам в протівоерітемном дії. Незважаючи на це, пацієнти - учасники цього дослідження повідомляли про більше задоволенні результатами лікування азелаїнової кислотою. В іншому дослідженні порівнювалася дія двох протоколів: азелаїнова кислота + доксициклін (40 мг один раз на день) і метронідазол (1% гель) + доксициклін в тому ж дозуванні). Після 12 тижнів терапії, в ході якої не відзначалося серйозних побічних реакцій, була зареєстрована більш висока ефективність комбінованої терапії з азелаїнової кислотою.

Категорія: Краса | Переглядів: 324 | Додав: jazdorova | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar